Urgente medical veterinare la pasarile exotice

Hemoragii si fracturi in cazul pasarilor exotice (perusi, nimfe, papagali etc)

Doua mijloace importante de prim-ajutor cu care trebuie sa va familiarizati sunt metodele de oprire a hemoragiilor si ce trebuie sa faceti in cazul in care pasarea isi fractureaza o aripa sau un picior.

Acestea sunt sugestii generale, intotdeauna contactati in primul rand medicul veterinar, iar daca nu puteti sa-l contactati singur rugati pe altcineva sa-l contacteze in timp ce dumneavoastra incepeti sa oferiti pasarii primul ajutor.

Ce trebuie sa faceti in cazul in care pasarea are o hemoragie? Compresiunea directa este cea mai veche si de baza metoda de prim-ajutor atunci cand alte idei nu functioneaza. In functie de cat de multa compresiune se aplica, in functie de tensiunea sangvina, de localizarea si dimensiunea plagii (hemoragiile de la nivelul ciocului, spre exemplu, pot fi de destul de greu de controlat), majoritatea tipurilor de hemoragii se opresc la compresiune intr-un minut. Daca hemoragia nu se opreste in 2-3 minute, inseamna ca pasarea poate avea o problema de coagulare, ce poate avea ca si cauza principala o afectiune hepatica, un deficit de vitamina K sau se poate datora unor tratamente medicamentoase.

In cazul ruperii unei unghii hemoragia poate fi masiva fara folosirea unui antihemoragic. Daca va confruntati cu o unghie rupta, puteti sa ajutati coagularea in mai multe moduri. Compresiunea directa nu functioneaza de fiecare data in aceste situatii; majoritatea proprietarilor de pasari folosesc o pudra astringenta, vanduta in majoritatea pet-shop-urilor. O alta optiune ar fi utilizarea creioanelor cu nitrat de argint. O alta solutie la indemana oricui ar fi utilizarea amidonului de porumb sau simpla faina, pe post de hemostatic.

Ruperea penelor cu tija vascularizata

Penele noi prezinta vascularizatie la interior. Pasarile mai stangace in miscari, cum ar fi cele din specia cacadu sau puii sunt mai predispuse la astfel de accidente, rupandu-si frecvent penele vascularizate, hemoragia fiind suficient de masiva in unele cazuri pentru a pune in pericol viata pasarii. Pe masura ce pasarea se agita prin colivie, hemoragia pare si mai serioasa.

Singurul lucru pe care puteti sa-l faceti este sa compresati zona si sa va adresati cat mai repede unui veterinar.

Fracturile la pasarile exotice

Fracturile la pasari apar in general la nivelul aripilor si picioarelor. Vestea buna este ca de obicei aceste fracuri nu sunt fatale, decat doar daca apar si alte complicatii.

Oasele aripilor si picioarelor sunt goale la interior, de aceea in momentul in care se rup se sparg in mai multe fragmente. Fragmentele au de obicei capetele ascutite si pot leza tesuturile moi, cauzand o problema mai mare decat fractura in sine. In cazul in care acest accident se produce, proprietarul trebuie sa tina pasarea la caldura intr-o cutie sau transportor special. Nu manevrati pasarea decat daca este absolut necesar. Se recomanda a se contacta cat mai repede un medic veterinar specializat.