Reactii alergice ale cainilor si pisicilor la intepaturile diverselor insecte

Lunile calde includ adesea certurile cu albinele, viespile si tantarii. Cele mai multe intepaturi sau muscaturi de insecte trec neobservate, dar, uneori, acestea pot determina reactii alergice. Acestea pot fi:

  • Usoara: Reactiile alergice usoare se manifesta prin febra, slabiciune si pierderea apetitului.  Acest tip de reactii sunt intalnite si incazul vaccinarii si trec de la sine, in general fara tratament in maxim 24 ore.
  • Moderata: Urticaria este o reactie vasculara moderata a pielii evidentiata prin blande sau pustule si inflamarea rapida si tumefierea buzelor, pleoapelor si a regiunii gatului. Acest tip de reactie alergica este in general insotita de mancarime pronuntata (prurit). Urticaria poate progresa spre anafilaxie si este considerata o conditie care poate pune in pericol viata animalutului afectat. Ea este considerata cea mai comuna reactie alergica la caini. Acest pacient trebuie sa ajunga la medic pentru a-i fi administrata terapia corespunzatoare iar simptomele vor disparea in timp scurt (ore).
  • Grava: Cea mai severa reactie alergica este anafilaxia (socul anafilactic), un raspuns alergic grav, brusc si extrem de puternic ce produce respiratie dificila, colaps si poate duce la moartea animalului afectat. De regula, simptomele isi fac aparitia in cateva minute dupa ce o insecta reuseste sa muste sau sa intepe si evolueaza rapid. De obicei, simptomele sunt reprezentate de debutul brusc al vomitarii, diaree, mers impleticit, scaderea rapida a tensiunii arteriale, inflamarea laringelui (edem laringian) ducand la obstructia cailor respiratorii, convulsii si colaps cardiovascular sau moarte. Retineti ca acest tip de reactie pune in pericol viata companionului dumneavoastra iar vizita de urgenta la medic este critica pentru supravietuirea pacientului.

Atat anafilaxia, cat si urticatia sunt declansate de anticorpii pe care sistemul imun i-a produs pentru un anumit component al veninului insectei. Anticorpii determina celulele inflamatorii sa elibereze substante care produc reactia alergica. Majoritatea animalutelor alergice la intepaturile de insecte vor dezvolta inrosirea (eritem) si edeme la nivelul fetei (umflarea fetei) , foarte rar anafilaxie.

Tratamentul reactiilor alergice ale cainilor si pisicilor dupa intepaturile insectelor

Anafilaxia este o reactie alergica de extrema urgenta care se poate produce rapid dupa intepatura de insecte. Medicul veterinar va initia imediat terapia de urgenta. Aceasta va include stabilirea unei cai respiratorii deschise, administrarea oxigenului si a fluidelor intravenoase pentru a creste tensiunea arteriala precum si terapia specifica.

Daca animalutul tau este cunoscut ca fiind alergic la intepaturile de insecte, medicul veterinar va poate recomanda medicatie “la purtator” pe care sa o aveti cu in calatorii si pe care o puteti administra chiar dumneavoastra in fazele timpurii ale reactiei alergice.

Prevenirea inteparii cainilor si pisicilor de catre insecte

In general, nu exista nici o modalitate de a preciza daca animalutul dumneavoastra va avea o reactie alergica.

Daca el a prezentat o reactie anterioara, asigurati-va ca medicul veterinar este pus la curent cu acest lucru si de asemenea ca reactia alergica este mentionata in fisa medicala a animalutului dumneavoastra.

Atunci cand calatoriti, asigurati-va ca aveti la dispozitie servicii medicale in apropiere de locul calatoriei sau aveti cu dumneavoastra medicatie de urgenta pe care sa o puteti administra in cazul unui eveniment nedorit.